Contradiccions i confessions d'un pare muntanyenc


Conciliar certes contradiccions a la vida és sovint difícil perquè els humans tenim tendència natural a buscar una lògica de pensament coherent que ens permeti entendre el món i el nostre comportament. Com conciliar el meu afany per la muntanya, compartit amb la meva dona, amb el fet d'anar-hi amb la nostra filla de 8 anys i que no acabi tot plegat en fracàs?

Jo, que sempre he criticat la mecanització de la muntanya i he defensat un apropament pur i amb l'esforç propi, em veig abusant dels telecabines i telecadires dels Alps. Però això ens permet gaudir de la muntanya, sobretot en el seu vessant estètic i de contemplació de grans panoràmiques i al mateix temps no fer avorrir la muntanya i el caminar a la nostra filla.

Podem assolir l'Eggishorn de 2927 metres, al Valais Suís, en poc més de 100 metres de desnivell i una hora entre anar i tornar. La vista sobre l'Aletschgletscher i els cims que l'envolten és magnífica.


Tanmateix, em costa allunyar aquest sentiment d'haver fet trampa, aquest sentiment d'haver guanyat una magnífica experiència visual i estètica sense el merescut esforç i dedicació pròpia. Potser són tonteries i romanços, potser cal gaudir del moment i del dia magnífic que fa, però el sentiment hi és, perdura.

Aprofitem per comentar l'efecte de l'escalfament global sobre la glacera, la necessitat de ser respectuosos amb l'entorn i conscients del nostre impacte sobre la natura. Però sóc conscient novament de les contradiccions que contenen els nostres missatges, de si realment estem educant bé a la nostra filla. Potser hem pujat aquí per la nostra ambició i desig de veure aquests paisatges, però l'experiència tampoc ens ha satisfet del tot.

Imatge de la glacera Aletsch entre el 1890 i el 1900 (Font: old-picture.com). Comparant amb l'imatge actual es pot veure el retrocès de la glacera.

Potser seria millor deixar els remuntadors, anar vora el riu, olorar les flors i mirar els cims des de baix? 

Ja es pujaran quan es pugui o es desitgi, però de forma més elegant i ètica.

Són contradiccions difícils de conciliar.