Schrader, dibuixant horitzons


Llegint el llibre d'Schrader:"Pyrénées, courses et ascensions" (Éd. Pyremonde, 2009) he trobat uns dibuixos que va fer des d'alguns cims que va pujar. He buscat en el meu arxiu fotogràfic aquests mateixos horitzons que tan bé va saber captar en Franz Schrader durant l'any 1878. I m´ha fet certa il·lusió veure que també jo els havia fotografiat durant l'estiu del 2006, això sí, amb força menys neu. (El mèrit també és molt diferent, ell passava hores dibuixant i jo en un segon ja ho tenia enllestit).

Schrader, agost 1878.                                              Lluís, juliol 2006.
Des de la Punta Senyalada cap al massís de la Maladeta.

Schrader, agost 1878.                                                    Lluís, juliol 2006.
Des del Bachimala cap al Posets.

A Schrader se l'ha considerat sempre una persona d'esperit metòdic, científic i pràctic, gairebé oposada a l'estil poètic i entusiasta d'en Henry Russell, però llegint els seus textos es detecta una mateixa passió i exaltació davant la muntanya i la natura. I és que em sembla que a la muntanya es combinen força bé aquestes dues tendències, pràctica i poètica. Un poeta de muntanya sense tenir també un esperit pràctic segurament es posarà en perills innecessaris i un muntanyenc sense esperit poètic aviat s'avorrirà de pujar cims sense sentit.
Així doncs, el llibre és un gran clàssic que ens retorna a uns pirineus d'aventura abans no apareguessin els pirineus d'esports d'aventura.
Recomanable de veres.