Pirineus, el desig de viatjar"Busquem noves mirades.
La mirada és també un camí. Cal tant poc perquè un país esdevingui paisatge ...
El paisatge és desig, emoció, comunió. És reflex més que aparença, però és el reflex d'allò que portem dins nostre i que ignorem."

"Aquests turons nus, aquests camins sense destinació, aquests cels utòpics ens recorden la nostàlgia d'un país que vam deixar enrera per fer el viatge d'anada cap al món vertiginós de la velocitat i el rendiment.
Ens cal inventar un camí de retorn.
Només ens cal una mirada."

En un temps que als Pirineus sembla tot fet i refet, en Joseph Ribas ens demostra tot el contrari. En el seu últim llibre "Pyrénées, le désir de voyage" ens parla dels llocs més coneguts dels Pirineus, però amb una mirada que resulta totalment nova tot i que està construïda amb fets, històries i idees conegudes: "passar de país a paisatge és com crear una obra d'art".
Per Joseph Ribas el paisatge no és una imatge estàtica, un decorat. El paisatge és dinamisme, relació, creació, recreació. Cada excursió, cada cim, cada travessa és una "primera" si som capaços d'obrir realment els ulls, no només per veure sinó per mirar.
Il·lustrat amb magnífics dibuixos del propi autor, és d'aquells llibres que comences subratllant-lo però que deixes de fer-ho perquè gairebé l'hauries de subratllar tot.