De Guardiola a la Pobla per Brocà

Hi ha moltes formes d'enllaçar Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, però potser una de les més interessants és passant per Sant Marc de Brocà.
El primer tram de camí està ben marcat doncs es tracta del PR-158 i passa primer per Sant Martí de Brocà. Avui sembla que es mostri tímidament entre tanta frondositat.

Un cop travessat el Pla de Castell, el camí s'enlaira fort fins a la bonica talaia de Sant Marc de Brocà: la vall de l'alt Llobregat es mostra superba des d'aquí dalt, com les últimes neus que taquen encara Ensija, Pedraforca i Cadí.

L'ermita de Sant Marc presenta un aspecte deplorable, sense teulada, els murs que comencen a desfer-se i la vegetació que s´hi enfila contenta. Es volen gastar 600 milions per fer una autovia que espatllarà tota la vall i tenen així el patrimoni històric? em costa d'entendre, de veritat.

Baixant per la Baga de Brocà, la frescor del torrent i la suau remor de les fulles tendres dels faigs em fan oblidar l'enfadada.
Passo pel Pla de l'Arca i vaig a buscar la Ruta de l'Ermità que duu cap a Gavarrós, al peu del Puigllançada que d'aquí mostra el seu caràcter més colós.

Cal remuntar cap a Pardinella, important masia amb esglèsia, i arribar al Coll Roig on enllaço amb el GR4 que ve de Coll de Pal.

Passant per Erols i pel Clot del Moro arribo a la Pobla de Lillet.

En total són uns 24 quilòmetres i unes 6 hores de camí, que la veritat és que es fan curtes en un dia com aquest, que sembla que el qui controla el contrast se li ha anat la mà.